Ви є тут

Організаційно-економічні основи підготовки виробництва на малих підприємствах

Автор: 
Суміна Ольга Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U001199
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОПТИМІЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ
ПАРАМЕТРІВ ПІДГОТОВКИ ВИРОБНИЦТВА
НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
2.1. Формування інформаційно-аналітичної бази
моделювання системи підготовки виробництва
Прийняття оптимальних рішень при виборі варіанту організації підготовки
виробництва вимагає наявності відповідної інформаційно-аналітичної бази.
Інформаційно-аналітична база необхідна для того, щоб підвищити обґрунтованість
прийнятих рішень і зменшити ступінь невизначеності і ризику при управлінні
підприємством.
У її склад повинні бути включені відомості про освоюваний виріб (технічні,
експлуатаційні, економічні параметри, сфери споживання, про партнерів, про
прогнозовані обсягу випуску), наявность технологічного, кадрового, фінансового
забезпечення і т.д. Причому ці відомості необхідно мати по кожному конкретному
виробу, включаючи його модифікації.
Інформаційне забезпечення механізму управління малим підприємством включає ряд
підсистем, що вирішують свої специфічні задачі, мають свої методи збору й
обробки інформації, що знаходить висвітлення їхній у функціонально-структурній
побудові (рис. 2.1).
На рис. 2.1. представлена спрощена схема системи управління зі зворотним
зв’язком, що включає сам об’єкт управління, управляючий орган та інформаційну
частину. Управління системою загальноприйнято поділяти на планування,
регулювання, облік, контроль, аналіз [87,133,140].
На вході системи встановлюється бажаний результат її функціонування (план
підготовки випуску продукції), і ресурси, що забезпечують його реалізацію.
Дійсний результат функціонування системи вимірюється інформаційною частиною і
порівнюється з планом.
На основі аналізу неузгодженостей управляючий орган підприємства виробляє
регулюючий вплив на об’єкт управління (функціональні системи підприємства) з
метою зменшення неузгодженостей.
Незалежно від характеру і специфіки досліджуваного об’єкта, його цілі завжди
належать до двох категорій: розвитку і стабілізації. Цілі розвитку спрямовані
на досягнення нових, бажаних станів або характеристик об’єкта і відповідають
фазі управління — «планування» (рис 2.1).
Цілі стабілізації спрямовані на збереження або підтримку у певному стані
характеристик об’єкта і відповідають фазі управління «регулювання» [164,
с.328].
Цілі розвитку визначають найкращі стани систем даного рівня ієрархії, тобто
«що» потрібно досягти, у той час як цілі стабілізації визначають найкращі дії
по їх досягненню, тобто «яким чином» потрібно досягти найкращого стану,
виходячи з можливостей розглянутої системи.
Тому для формулювання цілей розвитку необхідна інформація про цілі та
можливості системи верхнього рівня, а для формулювання цілей стабілізації
достатня інформація тільки про можливості досліджуваної системи.
Це викликає необхідність структурування інформаційної системи управління
підготовкою виробництва, що є підсистемою управління підприємства. Система
управління підготовкою виробництва виконує функції, які можна поділити на три
групи: конструкторська, технологічна й організаційна підготовка виробничого
процесу. Відповідно й основний обсяг робіт, виконуваних системою управління,
пов’язаний з переробкою великих масивів інформації, що надходять у вигляді ряду
інформаційних елементів з декількох різних джерел, але об’єднаних однією
функціональною задачею. Інформаційно-аналітичне забезпечення системи підготовки
виробництва для малого підприємства, на погляд автора, доцільно структувати
наступним чином (рис. 2.2).
Реалізація процесу управління в системі підготовки виробництва та обґрунтування
вибору оптимального плану її проведення, що представлена на рис. 2.1, пов’язана
зі збором і обробкою великої кількості інформації. Це необхідно враховувати при
виборі необхідного, але достатнього обсягу інформації для моделювання системи
підготовки виробництва.
Розглянемо детально елементи інформаційного забезпечення в системі підготовки
виробництва, які представлені на рис. 2.2. Формальний опис складових
інформаційного забезпечення для моделювання підготовки виробництва на малому
підприємстві представлений здобувачем у табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Характеристики елементів інформаційно-аналітичного
забезпечення моделювання в системі підготовки виробництва
Види інформації
Джерело надходження
Характер
Спосіб
одержання
Призначення
І1.1
бізнес-план, маркетинговий план, техзавдання на розробку
зовнішня
маркетингові дослідження
визначає вид виробу, конкурентноздатність (1.1), обсяги виробництва (3.1)
І1.2
Робочі креслення виробу
внутрішня
у процесі розробки конструкції виробу
визначає рівень складності виробу (1.2), технологічність конструкції виробу
(1.3), рівень уніфікації виробу (1.4), якість розробки документації
І2.1
Дані робочих креслень деталей — дані про параметри заготівок,
дані щодо наявного оснащення
внутрішня
аналіз способів одержання заготовок і наявних засобів технологічного оснащення
визначає обсяг робіт з підготовки виробництва
Продовж. табл. 2.1.
І2.2
2.2.1. Маршрутна технологія
2.2.2.Призначен-
ня типів обладнання
2.2.3. Дані про режими обробки
2.2.4. Замовлені специфікації на стандартне оснащення
2.2.5. Програми для обладнання з програмним управлінням
внутрішня
аналіз конструкторської і технологічної документації на виріб, база даних
підприємства
визначає обсяги робіт проектування засобів технологічного оснащення
І2.3
2.3.1. Робочі креслення засобів технологічного оснащення
2.3.2. Маршрутні технології виготовлення засобів технологічного оснащення
внутрішня
аналіз термінів виконання і якості технічної документації
розробка попереднього плану щодо підготовки виробництва
І3.1
3.1.1. Відомості про забезпеченість конструкторською документацією виробу