Ви є тут

Формування і розвиток ринку продовольчої продукції АПК

Автор: 
Васільєва Леся Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U002814
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
РИНКУ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ АПК
2.1. Аналіз стану ринку продовольчої продукції АПК
Продовольчий ринок України не був високо розвинутим і економічно стабільним на
протязі багатьох років до здійснення ринкових реформ не дивлячись на те, що
рівень виробництва сільськогосподарської продукції був набагато вищим, ніж
тепер. В сучасних умовах, створення ефективно функціонуючого продовольчого
ринку являється важливою задачею суспільства.
Дніпропетровська область розташована у центральній частині України, специфікою
даної області є те, що вона являється однією з великих промислових
адміністративно-територіальних одиниць України. Територія області складає 31,9
тис. кв. км. кількість населення 3532,8 тис. чол., із них 83,0% складає міське
та 17,0% сільське. Станом на 1 січня 2003 р. у Дніпропетровській області
налічувалося 20 міст, 22 райони, 45 селищ міського типу, 1439 сільських
населених пунктів.
Забезпечення населення продуктами харчування протягом останнього часу
погіршилося як за кількісними, так і за якісними параметрами [42]. В
Дніпропетровській області до 2001 року спостерігалася тенденція, коли рівень
споживання основних продуктів значно відставав від його раціональних норм
харчування. Графічно динаміку середньодушового споживання населенням
Дніпропетровської області основних продуктів харчування наведено в додатку А.
Аналіз динаміки середньодушового споживання основних продуктів харчування дає
змогу зробити висновок, що споживання населенням м’яса та м’ясопродуктів значно
скоротилося в 2002 році проти 1990 року (з 70,0 кг до 30,5 кг), а це 56,4% від
обсягів 1990 року. Значне зменшення відбулося у споживанні на душу населення
молока та молочних продуктів (з 366,2 кг в 1990 р. до 180,5 кг в 2002 р.).
Споживання овочевої продукції і картоплі у 2002 р. порівняно з 1990 р.
збільшилося відповідно – на 4,85 і 14,1%. Відмічається скорочення споживання
хліба і хлібних продуктів – у 2002 р. порівняно з 1990 р. на 17,3%. Необхідно
зазначити, що споживання наведених продуктів у 2002 р. не досягає навіть
мінімальних, крім картоплі і хліба. Також необхідно відмітити, що в регіоні
спостерігається вкрай критична тенденція, рівень споживання основних продуктів
харчування значно відстає від раціональних норм харчування, а по м’ясу і
молоку, основних носіїв білків, навіть від мінімальних норм харчування.
Споживання м’яса і молока в 2002 р. населенням регіону складає саме половину
від мінімальних норм харчування. Тільки рівень споживання хліба і
хлібопродуктів перевищує як раціональні, так і мінімальні норми харчування.
Також цей показник менший ніж середньодержавний рівень. Переважне споживання
продуктів рослинного походження [165] – результат співвідношення цін, при якому
одиниця енергетичної цінності продуктів тваринництва обходиться споживачеві в
5-10 разів дорожче, ніж у продуктах рослинництва. В сучасних умовах харчування
більшості населення регіону не збалансоване за кількістю білків, жирів та
вуглеводів.
Калорійність середньодобового раціону на душу населення забезпечується шляхом
надмірного споживання рослинних білків, які містяться в хлібних продуктах –
споживання населенням хліба і хлібопродуктів в 2002 р. перевищує раціональні
норми на 29,3%, мінімальні норми – 38,9%; і вуглеводів у картоплі та ін. –
споживання якої в 2002 р. перевищує мінімальні на 8,4% (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Рівні продовольчого споживання продуктів
харчування населенням (на 1 особу за рік, кг)
Показники
М’ясо і м’ясопро-дукти
Молоко і молоко-
продукти
Хліб і хлібні вироби
Картоп-
ля
Овочі і баштан-ні
Раціональні норми харчування
83,0
380,0
101,0
124,0
161,0
Мінімальні норми харчування
52,0
341,0
94,0
96,0
105,0
Споживання в 2002 р. в середньому по Україні
33,0
225,0
131,0
133,0
108,0
Споживання в 1990 р.
70,0
366,2
157,9
91,3
10,3
Споживання в 2002 р.
30,5
180,5
130,6
104,1
115,6
2002 р. в % до:
раціональних норм харчування
36,8
47,5
129,3
83,9
71,8
мінімальних норм харчування
58,7
52,9
138,9
108,4
110,1
в середньому по Україні
92,4
80,2
99,7
78,3
107,1
1990 року
43,6
49,3
82,7
114,1
104,8
Можна перелічити багато причин різкого зменшення споживання населенням
продуктів харчування. Однією з основних причин є скорочення обсягів виробництва
сільськогосподарської продукції. Саме воно спричиняє звуження пропозиції
товарів на ринку (табл.2.2). Потягом 1990-2002 рр. виробництво основних видів
продукції мало тенденцію до зменшення. Тільки виробництво картоплі в 2002 р.
збільшилося в порівняні з 1990 р. на 28,7%. Це пояснюється тим, що із
скороченням своїх доходів споживачі розширюють купівлю продуктів низької
категорії – картоплі, овочів тощо. Тому виробництво цих продуктів розширюється.
Виробництво картоплі завжди зосереджувалося в господарствах населення в 2002 р.
її виробництво збільшилося в 1,5 рази проти 1990 року. Це стосується і овочів
(майже в 3 рази). Скорочення виробництва картоплі і овочів в
сільськогосподарських підприємствах відбувається в основному за рахунок
зменшення придбання основних матеріальних ресурсів, спрощення технологій
виробництва та недотримань науково-обґрунтованих сівозмін. В основному
підтримується виробництво найбільш ефективних видів продукції.
Таблиця 2.2
Виробництво основних видів сільськогосподарської
продукції по господарствах усіх категорій, тисяч тонн
Вид
продукції
1990
1995
1999
2000
2001
2002
2002 в % до

1990
2001
Всі категорії господарств

М’ясо всіх видів (у забійній вазі)
264