РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ
ФОРМУВАНЬ В АПК
2.1. Сучасний стан розвитку сільського господарства Дніпропетровської області
В аграрному секторі України Дніпропетровщина посідає вагоме місце. Частка області в загальнодержавному обсязі виробництва продукції сільського господарства становить більше 6 %. На Дніпропетровщині мешкає 3,5 млн. осіб, в тому числі у 1440 сільських населених пунктах проживає 573 тис. чоловік. Земельний фонд Дніпропетровської області становить 3,2 млн. га, з них площа угідь, яка використовується для сільськогосподарського виробництва - 2,3 млн. га, тому числі площа ріллі - 2,1 млн. гектарів. Сільськогосподарську діяльність здійснюють 4973 підприємств різноманітних за формами власності та господарювання, з них: 429 - господарських товариств, 19 - сільськогосподарських кооперативів, 144 - приватно-орендних підприємств, більше 3,4 тисяч - фермерських господарств.
Агропромисловий комплекс Дніпропетровщини за рівнем свого економічного розвитку та інтенсивності належить до провідних в Україні. У дореформений період (1986-1990 рр.) на одного жителя регіону вироблялося 1572 кг зерна, 2432 кг фабричного цукрового буряка, 383 кг картоплі, 638 кг молока, 118 кг м'яса в забійній вазі і 385 штук яєць. В умовах різкого скорочення виробництва основних видів сільськогосподарської продукції за роки реформ в цілому по Україні, темпи спаду в Дніпропетровській області є значно нижчими, що свідчить про більш стійке виробництво в регіоні. В результаті рівень виробництва продовольства в області дозволяє не тільки забезпечити власне населення основними продуктами харчування, але й реалізовувати їх в інші райони, зокрема до державного фонду.
Як показали дослідження, сучасний стан сільського господарства Дніпропетровської області з продовольчої точки зору характеризується регіональними особливостями, темпами і тенденціями розвитку. Ряд макроекономічних чинників, таких, як: цінова, кредитна, інвестиційна політика, зростання цін на енергоносії, добрива й засоби захисту рослин і тварин, державна незахищеність сільськогосподарських товаровиробників призвели до значного спаду виробництва основних видів сільськогосподарської продукції (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво основних видів сільськогосподарської продукції у всіх категоріях господарств Дніпропетровської області, тис. тонн
Вид продукціїРоки2006 р. у % до 1990 р.19901995200420052006Зерно3552,22043,13056,82908,42635,374,2Цукрові буряки671,9763,4436,9358,6585,287,1Соняшник310,1390,4358,8612,9761,5245,6Картопля302,4397,8674,2583,5581,5192,3Овочі 455,7638,4498,7493,3525,1115,2М'ясо усіх видів
у живій вазі372,9196,1135,7160,9183,149,1Молоко 1262,6922,1492,6494,0474,337,6Яйця, млн.. шт.1066,1590,9738,4881,3974,991,4Вовна, т1667,0646,135,230,336,42,2
В сільськогосподарських підприємствах області за період реформування також спостерігається тенденція до зниження обсягів виробництва основних видів продукції сільського господарства (табл. 2.2 ). Як засвідчив аналіз приведених даних таблиці 2.2, в галузі рослинництва тільки за період з 1990 -1995рр. в порівнянні з 1990 роком виробництво зерна скоротилося на 45,3 %, молока - на 42,2 %, картоплі - майже у шість разів, а овочів - вдвічі.
Таблиця 2.2
Виробництво основних видів сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах, тис. тонн
Вид продукціїРоки2006 р. у % до 1990 р.19901995200420052006Зерно3442,91884,72342,72166,71986,857,7Цукрові буряки671,9762,8404,7324,1557,783,0Соняшник299,5369,6289,8497,6584,4195,1Картопля42,36,88,212,716,238,3Овочі 322,0177,437,732,445,414,1М'ясо усіх видів
у живій вазі287,7118,181,1112,9134,946,9Молоко 1052,7608,495,188,082,77,9Яйця, млн.. шт.755,0330,9423,9562,4680,690,1Вовна, т1649,4598,320,118,023,21,4
За період 1995 - 2006 рр. падіння виробництва рослинницької продукції зупинилося, і крім овочів, простежується тенденція до незначного її нарощення. Однак рівня виробництва продукції 1990 року в області ще не досягнуто.
В галузі тваринництва спад виробництва є більш суттєвим: виробництво м'яса усіх видів у живій вазі в звітному році становило лише половину від рівня 1990 року, а молока - 7,9 %. Вівчарство взагалі майже перестало існувати як галузь.
Падіння обсягів виробництва призвело до зменшення закупівель продукції, скороченню доходів від реалізації і зниженню ефективності виробництва сільськогосподарської продукції. Якщо в 1990 р. сільськогосподарське виробництв області було прибуткове, і рівень рентабельності складав 37,6 %, то з 1996 року по 2000 рік сільськогосподарське виробництво стало збитковим. І лише за підсумками роботи 2001 року область спрацювала з рівнем рентабельності +15,4%. Рівень рентабельності сільськогосподарської продукції приведений в таблиці 2.3.
Таблиця 2.3
Рівень рентабельності сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах Дніпропетровської області, %
Вид продукції, галузьРоки2006 р. до 1990 р.19901995200420052006Зернові296,567,515,46,410,3-286,2Соняшник228,7162,240,832,726,2-202,5Цукрові буряки33,34,59,416,321,9-11,4Картопля 12,8-14,4-11,235,4124,4111,6Овочі 20,5-12,611,381,495,074,5Рослинництво 143,253,821,213,716,9-126,3М'ясо великої рогатої
худоби7,5-33,0-39,0-26,6-45,3-52,8М'ясо свиней27,4-24,8-3,723,4-3,3-30,7Молоко 14,5-23,812,619,11,4-13,1Яйця16,413,19,027,82,6-13,8Вовна-7,3-62,3-71,3-87,2-80,0-72,7Тваринництво 13,9-23,49,634,311,2-2,7Разом по галузі 37,6-0,716,229,224,3-13,3
В останні п'ять років галузь є прибутковою. Але отримані прибутки не забезпечують ведення виробництва на розширеній основі. Отриманих коштів ледь вистачає на поповнення виробничих запасів і здійснення