Ви є тут

Удосконалення економічного механізму функціонування регіонального ринку цукру

Автор: 
Ужва Алла Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U002994
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЦУКРУ
2.1. Становлення та економічна ефективність виробництва цукрових буряків
Цукробурякове виробництво є однією з провідних галузей агропромислового комплексу України, рівень розвитку якої значною мірою визначає стан економіки агропромислового комплексу, активність формування вітчизняного ринку цукру, функціонування важливих галузей харчової промисловості. Багатокомпонентність вихідної продукції підкомплексу, використання її в багатьох сферах народного господарства зумовлюють вагоме значення ефективного розвитку цукробурякового виробництва для економіки країни.
Україна належить до традиційно цукрових держав світу, що зумовлюється досить сприятливими грунтово-кліматичними та економічними умовами для розвитку буряківництва й виробництва цукру. На початку 1991 року цукробуряковий комплекс України мав у своєму складі 192 цукрових заводи, 5 рафінадних заводів, 135 насінницьких господарств, 4 насіннєві заводи, понад 8000 колективних господарств, які вирощували цукрові буряки, 10 кар'єрів з видобування вапнякового каменю, 12 машинобудівних і ремонтних заводів, будівельно-монтажні та інші організації, науково-дослідний і проектно-конструкторський інститути, підприємства та організації виробництва і соціальної інфраструктури. Кількість зайнятих у цукробуряковому комплексі становила понад 1,5 млн. чол. Україна займала провідне місце у світі за площами посіву цукрових буряків (1,6 млн. га) та у виробництві цукру з цукрових буряків - понад 5 млн. т, що складало 10 % світового виробництва бурякового цукру і входила до числа провідних його експортерів у світі [191, с.15].
Однак у дев'яностих роках різко змінився підхід до цієї галузі, що негативно вплинуло на економічний стан цукробурякового виробництва в країні. Так, за даними Державного комітету статистики урожайність культури збільшилась з 276,0 ц з 1 га в 1990 році до 285 ц з 1 га в 2006 році, посівна площа цукрових буряків на території України в усіх категоріях господарств протягом 1990 - 2006 років скоротилась на 50,65 %, а зібрана відповідно на 49,15 %, у результаті валовий збір солодких коренів в Україні зменшився на 49,35 % [151, с.35].
Традиційною сировиною для виробництва цукру в Україні є цукрові буряки вітчизняного виробництва та імпортний цукор-сирець із тростини. Цукрові буряки - це високоінтенсивна культура, вирощування якої сприяє підвищенню продуктивності орних земель. Їх біологічні сорти в коренеплодах містять 20% сахарози, що забезпечує, при якісній промисловій переробці, одержання з 1 т сировини від 130 кг до 160 кг білого цукру, а також близько 850 кг жому, який використовується для годівлі тварин та від 40 кг до 60 кг меляси [193, с.6].
Розвиток цукробурякового підкомплексу був і є стратегічним напрямком зміцнення як економіки країни в цілому, так і окремих її регіонів. Відповідно до схеми економічного регіонування України, розробленої Поповкіним В.А., Паламарчуком М.М., ДорогунцовимС.І., Симоненком В.К. до складу Причорноморського регіону України входять Миколаївська, Одеська, Херсонська областя. Ці області займаються вирощуванням цукрових буряків та виробництвом цукру.
Слід зазначити, що природнокліматичні умови Причорноморського регіону не є досить сприятливими для вирощування цукрових буряків і врожайність їх складає близько 75-80% від середньої урожайності коренеплодів по Україні. Скорочення виробництва цукрових буряків в Причорноморському регіоні відбулося у значно більших масштабах, ніж у цілому по країні (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво цукрових буряків в усіх категоріях господарств Причорноморського регіону *
ОбластьРокиУ середньому ІІ період в % до І періодуІ періодІІ період200120022003У середньому200420052006У середньомуЗібрана площа, тис. гаМиколаївська17,513,415,815,69,87,512,59,963,5Одеська18,717,014,316,711,26,410,69,456,3Херсонська3,63,12,23,01,80,91,41,446,7Разом39,833,532,335,222,814,824,520,758,8Урожайність, ц з 1 гаМиколаївська149,0150,7159,8152,9240,2193,4226,2223,1145,9Одеська145,2145,5156,1148,3199,5180,9227,3205,1138,3Херсонська160,8171,0208,2173,3291,1395,6279,0297,1171,4В середньому148,5149,8161,5152,9223,2199,0229,7220,0143,9Валовий збір, тис. тМиколаївська261,2201,9252,4238,5234,3145,5283,0220,992,6Одеська271,6247,6223,8247,7222,5116,2239,8192,877,8Херсонська58,252,345,552,052,132,839,941,680,0Разом591,0501,8521,7538,2508,9294,5562,7455,484,6* за даними Державного комітету статистики України

Дані таблиці 2.1 показують, що протягом 2001-2006 років валовий збір цукрових буряків зменшився на 28,3 тис. т або на 5 %, помітно зменшилась зібрана площа коренеплодів, тобто на 15,3 тис. га або на 38 %, проте врожайність зросла на 81,2 ц з 1 га.
Результатами дослідження встановлено, що в середньому за 2003-2006 роки зібрана площа цукрових буряків в усіх категоріях господарств Причорноморського регіону скоротилась на 7,82 тис. га, проте внаслідок збільшення урожайності солодких коренів на 68,25 ц з 1 га, виробництво цукросировини збільшилось з 521,72 тис. т у 2003 році до 562,7 тис. т у 2006 році. Протягом 2003-2005 років в Херсонській області зібрана площа коренеплодів у середньому в усіх категоріях господарств займала 1,6 тис. га, а в 2006 році господарства населення області взагалі відмовились від вирощування культури (табл.2.2).
Таблиця 2.2
Виробництво цукрових буряків за категоріями господарств *
Категорії господарствПоказники у середньому за 2003-2006 рокиЗібрана площа,
тис. гаВаловий збір,
тис. тУрожайність,
ц з 1 гаМиколаївська областьВсі категорії господарств, у тому числі:11,4228,8200,7сільськогосподарські підприємства11,0223,2202,9господарства населення0,45,6140Одеська областьВсі категорії господарств, у тому числі:10,6200,6189,2сільськогосподарські підприємства9,4175,1186,3господарства на