розділ 2),
можна сказати, що завдяки збільшенню обсягів виробництва «Наріне» та «Лактіум»
і навіть незмінному випуску інших продуктів показник задоволення потреби зросте
в 19 разів вже в перші роки запуску програми. Слід зазначити, що протягом
останніх п’яти років на території України, окрім «Наріне» та «Лактіум», більше
не було розроблено ні одного виду кисломолочних продуктів дитячого харчування.
Основні стадії запровадження програми подано у таблиці 3.5. Також показано
розподіл виробництва рідких кисломолочних сумішей по регіонам України. У 2008
році вважаємо доцільним відновлення виробництва у 5 областях України, в т.ч.
Харківській, що дозволить збільшити обсяги виробництва на 1,84 т. Виробництво
можливо організувати , використовуючи потужності міських молокозаводів м.
Харкова, Донецька, Житомира, Запоріжжя та Черкас. У наступні 5 років поступово
відновлюється виробництво в усіх областях України. На останній стадії проекту
відбувається нарощення обсягів виробництва та досягнення його рівня 57 тис т на
рік, що дозволить задовольнити потребу в рідких та пастоподібних продуктах на
45%.
Чотири найважливіші питання, що необхідно вирішувати на рівні держави:
1. Переоснащення виробництва. Аналіз та узагальнення ситуації по кожному
окремому виробнику, оцінка необхідних сум капіталовкладень, проведення
переговорів з іноземними інвесторами. Проводиться інспекторами на місцях,
затверджується Службою сприяння розвитку підприємств дитячого харчування.
Інформація про необхідність виділення коштів державного бюджету надходить
централізовано до Служби підтримки та оперативного реагування на потреби
виробників дитячого харчування, передається в Міністерство економіки та
затверджується Кабінетом Міністрів України;
2. Забезпечення сировиною. Затвердження переліку сировинних зон, який готується
Міністерством аграрної політики;
3. Державні дотації. Дані розраховуються Службою підтримки та оперативного
реагування на потреби виробників дитячого харчування, передається в
Міністерство економіки та затверджується Кабінетом Міністрів України;
4. Забезпечення контролю за виконанням поставлених завдань. Контроль
здійснюється на 3 – х рівнях: інспектори на місцях здійснюють оперативний
контроль роботи підприємств по регіонам, Обласні державні Адміністрації
акумулюють інформацію і передають її до Служби підтримки та оперативного
реагування (другий рівень), третій рівень контролю - Міністерство Економіки
України.
Таблиця 3.5
Виробництво продуктів дитячого харчування на молочній основі за регіонами
Прогноз на період до 2020 р.
Назва продукту/ роки/ область
Чис. дит. насел. %
Рідкі та пастоподібні молочні продукти, тис т
Сухі молочні суміші, тис т
1-й рік
2010
2015
2020
1-й рік
2010
2015
2020
Всього Україна
100
8,66
18,20
38,76
57,00
13,09
17,70
21,89
26,31
Вінницька
3,98
0,34
0,72
1,54
2,27
---
---
---
---
Дніпропетровська
6,87
0,60
1,25
2,66
3,92
---
---
---
---
Київська (м.Київ включно)
8,66
0,75
1,58
3,36
4,94
---
---
---
---
Кіровоградська
2,34
0,20
0,43
0,91
1,33
---
---
---
---
Одеська (ВАТ «Балтський МКК дит.прод.»)
5,40
2,46
0,98
2,09
3,08
6,92
9,00
10,80
13,15
Полтавська (ВАТ «Хоролький МКК дит.прод.»)
3,08
2,26
0,56
1,19
1,76
6,17
8,70
11,09
13,15
Чернігівська
2,28
0,20
0,41
0,88
1,30
---
---
---
---
Області, де на даному етапі не виробляється даний вид продукції.
67,41
1,84
6,78
26,12
38,42
---
---
---
---
Донецька
6,44
0,56
1,17
2,49
3,67
---
---
---
---
Луганська
4,33
1,68
2,47
---
---
---
---
Львівська
6,39
1,16
2,48
3,64
---
---
---
---
Сумська
2,44
0,94
1,39
---
---
---
---
Хмельницька
3,23
1,25
1,84
---
---
---
---
АР Крим
4,83
1,87
2,75
---
---
---
---
Волинська
3,09
0,56
1,20
1,76
---
---
---
---
Житомирська
3,27
0,28
0,59
1,27
1,86
---
---
---
---
Закарпатська
3,79
1,47
2,16
---
---
---
---
Запорізька
3,66
0,32
0,67
1,42
2,09
---
---
---
---
Івано-Франківська
3,76
0,68
1,46
2,14
---
---
---
---
Миколаївська
2,72
0,50
1,05
1,55
---
---
---
---
Рівненська
3,63
1,41
2,07
---
---
---
---
Тернопільська
2,81
1,09
1,60
---
---
---
---
Харківська
5,14
0,45
0,94
1,99
2,93
---
---
---
---
Херсонська
2,63
1,02
1,50
---
---
---
---
Черкаська
2,79
0,24
0,51
1,08
1,59
---
---
---
---
Чернівецька
2,46
0,95
1,40
---
---
---
---
*Примітка: Прогнозні цифри виробництва рідких кисломолочних продуктів основані
на припущенні, що половину планового випуску «Наріне» та «Лактіум» будуть
складати інші продукти, зокрема ті, що виробляються заводом дитячого харчування
«Салюс» та молочними кухнями
Зведена таблиця виробництва продукції дитячого харчування на молочній основі по
регіонам України дає змогу візуально представити основні регіони, в яких
акумулюється потенціал молочної галузі дитячого харчування. Методика розрахунку
даних наступна: спочатку розраховуються бажані показники 2020р., виходячи з
поставленої стратегічної мети (охоплення певного відсотка ринку) та потреби в
даному виді продукції, потім будується графік розвитку процесу в часі, що має
експоненціальну форму та враховує експертну оцінку доцільності організації
виробництва в тій чи іншій області і % дитячого населення, що проживає в
регіоні. Дані таблиці 3.6 свідчать про те, що на даному етапі молочна продукція
дитячого харчування не виробляється зовсім у 18 регіонах України, де проживає
64% дитячого населення. Необхідно до 2008 року відновити виробництво в тих
областях, де є сировинна та виробнича база - Харківська, Черкаська та в
гус
- Київ+380960830922