Ви є тут

Формування санітарно-гігієнічної культури в розумово відсталих учнів у процесі навчання соціально-побутового орієнтування

Автор: 
Дробот Людмила Степанівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
3406U001571
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. Стан сформованості санітарно-гігієнічної культури в учнів старших
класів спеціальної школи-інтернату
2.1. Методика дослідження стану сформованості санітарно-гігієнічної культури в
учнів
Метою даного етапу дослідження було визначення санітарно-гігієнічної культури
учнів старших класів допоміжної школи згідно вимог існуючої програми із
соціально-побутового орієнтування. Зокрема, розробити і визначити рівні
санітарно-гігієнічної вихованості розумово відсталих школярів та критерії їх
оцінювання. Оскільки уже у 7 класі учні повинні мати певні знання і практичні
вміння згідно навчальної програми, набути навичок санітарно-гігієнічної
культури, які мають використовуватись ними в побуті, а саме: в процесі
особистої гігієни, гігієни харчування, догляду за житлом та одягом, а також
охорони здоров’я.
В дослідженні взяли участь 370 школярів 7-9 класів допоміжних шкіл-інтернатів:
м. Києва, Рожищенської та Голованіської Волинської області, Одеської № 87,
Чигиринської. Загальна вибірка забезпечила надійність одержаних результатів.
Визначення рівня знань сформованості санітарно-гігієнічної культури
здійснювалось за розробленою нами спеціальною анкетою дослідження, змістом якої
були питання із гігієни побуту, особистої гігієни, гігієни харчування, охорони
здоров’я. Для одержання даних щодо рівня сформованості санітарно-гігієнічної
культури нами застосовувалось: анкетування, спостереження за навчальним
процесом, співбесіда, аналіз виконання учнями практичних робіт. Всього було
понад 50 запитань та завдань, які реалізувались у вигляді розповіді, відповідей
усних та письмових (підкреслити, вписати потрібне, підібрати варіант тощо), а
також у співбесіді залежно від індивідуальних можливостей учнів.
Запропонована анкета містила запитання, на які учні мали дати письмові
відповіді (записати у відповідну графу, підкреслити чи вибрати) а також у
співбесіді. Запитання у своїй більшості мали узагальнений характер, відповідь
на які ставила учня перед необхідністю актуалізації системи знань і умінь з
різних видів побутової діяльності стосовно санітарії та гігієни. Практичні
уміння із санітарно-гігієнічної культури вивчались, в основному, шляхом
спостереження за самостійною діяльністю в побуті (під час занять із
спеціально-побутового орієнтування, в позаурочний час). Зокрема, зверталась
увага на вміння охайно одягатись, стежити за зовнішнім виглядом, дотримуватись
правил особистої гігієни, доглядати за житлом, за одягом, білизною, а також на
основі аналізу виконання учнями спеціальних практичних вправ, визначалось
вміння керуватись різними видами інструкцій, порад до практичних дій під час
виконання різних побутових робіт, що характеризувало один із показників
санітарно-гігієнічної культури поведінки. Нижче наводимо запитання та завдання
відповідно до зазначених розділів:
Запитання та завдання з особистої гігієни: Про яку людину можна сказати, що
вона охайна? Як виглядає охайна людина? Як потрібно доглядати за волоссям?
Назви засоби догляду за волоссям, обличчям, руками, тілом. Як виконує різні
практичні роботи? Розкажи про свій ранковий та вечірній туалет. Розкажи про
послідовність миття голови. Що означає вислів „гігієна зору”, „охорона зору”?
Як ти оцінюєш своє здоров’я (хороше, не зовсім хороше, слабке)? Чому потрібно
мити руки перед їжею? Як ти ставишся до учнів, які палять цигарки, вживають
алкогольні напої? Чи є такі у вашому класі? Що ти про це знаєш взагалі? Як
часто треба міняти білизну натільну та постіль? Які ти знаєш косметичні
засоби?
Запитання та завдання з гігієни харчування: Як визначається придатність
продуктів харчування (консерви, м’ясо, ковбаси, яйця, крипи)? Розкажи про
правила догляду за посудом. Які продукти харчування можуть псуватися? Як
правильно зберігати продукти харчування, щоб вони не псувались? Де можна
зберігати продукти харчування, готову їжу? Що означає правильний режим
харчування? Які шкідливі звички, що руйнують здоров’я ти знаєш? Які овочі та
фрукти перед вживанням потрібно мити? Що ти знаєш про гриби?
Запитання та завдання стосовно санітарно-гігієнічних вимог до одягу та взуття:
Який має бути догляд за одягом, щоб він відповідав гігієнічним вимогам? Як
прати постільну білизну? Яким способом (ручним, машинним)? Які правила безпеки
слід дотримуватись під час прання білизни та прасування? Через який проміжок
часу (днів, діб) потрібно міняти постільну білизну? Як часто міняють сорочку,
натільну білизну, рушники? Який має бути догляд за взуттям? Чому взуття треба
підбирати за розміром ноги? Розкажи, яке взуття потрібно мати для зими, осені
та літньої пори року і чому? Чому у дощову погоду восени, влітку треба
захищатись від дощу? Які засоби догляду за взуттям ти знаєш) Що потрібно робити
якщо взуття промокло?
Запитання та завдання щодо санітарно-гігієнічних вимог до помешкання: Для чого
відчиняють кватирки у приміщенні? Розкажи, яких гігієнічних вимог потрібно
дотримуватись в приміщенні де готують продукти до вживання, проводять дозвілля,
роблять уроки, сплять? Як можна дотримувати чистоту у приміщенні? Яка
температура тепла має бути у приміщенні, щоб людина добре себе почувала? Яке
освітлення потрібне на робочому місці школяра, у приміщенні де готують продукти
до вживання і чому?
Відомо, що для здійснення різних робіт в побуті стосовно особистої гігієни і
охорони здоров’я часто застосовують різні хімічні та гігієнічні та лікувальні
засоби. До них відносять миючі засоби, які використовують в процесі догляду за
волоссям, шкірою рук, обличчям, а також прання білизни, одягу, миття посуду, а
також лікарські препарати та косметичні засоби догляду з